Lördag 9/11

Igår hade vi en lugn och skön kväll i soffan framför Idol med massor av tända ljus och en god middag och gott vin innan dess. Det har nästan blivit som en tradition här hemma att på fredagen slänga ihop en trerätters. De senaste fredagarna har det liksom bara blivit så och det känns verkligen lyxigt! Igår tog vi dessutom en liten paus mellan förrätt och varmrätt och sedan mellan varmrätten och efterrätten så man slipper bli sådär äckligt mätt.
 
Förrätt - Smörstekta pilgrimsmusslor

För 2 pers:
  • 1 pkt frysta pilgrimsmusslor ( i vårt paket var det 5 st, men minns ej hur många gram de var..)
  • 2 msk rumstempererat smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • Persilja
  • 1/2 rödlök
  • Salt och peppar
Blanda smöret med alla kryddor och löken, lägg sedan i en varm stekpanna. Värm upp till smöret bubblar och lägg då i musslorna och stek ungefär 1 min på varje sida. Klart! Om man vill kan man ju självklart servera lite grönt till för syns skull. 
 
 
Varmrätt - Stekt lax med sparris och dillmajonnäs

För 3 pers:
  • 400 g färsk lax
  • 1 knippe grön sparris
  • 0.5 dl majonnäs
  • 0.5 dl creme fraiche
  • 3 msk dill
  • Salt och peppar
  • Smör till stekning
Börja med att göra såsen genom att blanda majonnäs med creme fraiche, dill och salt och peppar. Smaka av innan du ställer in i kylen där den får stå och dra en stund.
Värm sedan upp smör i en stekpanna samtidigt som du skär av ändarna på sparrisen. Lägg sedan laxen i stekpannan och stek tills den är genomstekt, vilket är helt beroende på hur tjock biten är. Koka under tiden upp vatten i en kastrull till sparrisen och strax innan laxen är klar kan du lägga i sparrisen i kastrullen. Koka i ca 5 min, annars blir den lätt seg och trådig. Servera med en sallad!
 
 
Efterrätt - 56kilos cheesecake i glas

För 2-3 pers:
  • 50 g smör
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1 msk sötning (jag använder sukrin strö)
  • 150 g philadelphia
  • 1,5 dl creme fraiche eller rysk yoghurt (jag använder alltid creme fraiche)
  • 0.5 dl sukrin strö
  • ca. 1 dl upptinade/färska hallon
  • 1 skvätt funlight jordgubb
Sätt ugnen på 175 grader. Smält sedan smöret och blanda med mandelmjöl och 1 msk sötning. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 7-8 min. Låt sedan svalna och smula sedan sönder "kakan" som blivit. 
Medan mandelcrunchet är i ugnen kan man göra resten. Blanda philadelphia, creme fraiche och sötning till en jämn smet. Tillsätt sedan hallonen (eller jordgubb som 56kilo har i sitt recept) och en skvätt funlight och fortsätt blanda till en jämn smet. Varva sedan mandelsmulorna med hallonkrämen i ett glas och dekorera med hallon ovanpå!
 
1 Mathias&Rebecca:

skriven

Mums, det ser ju riktigt gott ut! :) ha en underbar kväll! :)

Svar: Det var det vill jag lova ;)Åh tack detsamma! :D
Sofie

2 Veronica Eriksson:

skriven

Snacka om inspirerande blogg! Ser ju jätte gott ut, och bilderna är otroligt fina! Bra jobbat! :)

Kommentera här: